Finn ditt engasjement

Du vil skrive en brennende engasjert tale, og overbevise alle som lytter, men du er så langt derfra. Du aner ikke hva du skal skrive om. Brenner du for noe i det hele tatt? Denne øvelsen lokker frem ditt engasjement.

Følelsene er en god inngang til å spore opp engasjement, fordi de viser at ting betyr noe for oss.

Prøv derfor å huske hva som skjedde forrige gang du ble…

  • irritert

  • rørt

  • sint

  • redd

  • bekymret

  • opprørt

  • trist

  • glad

…var det noe du så i nyhetene? Noe du leste i avisen? Noe som skjedde på butikken - eller i klasserommet? Eller noe hjemme blant familien?

Situasjonene følelsene oppstår i kan du bruke som et grunnlag for å velge en sak å tale om. Hvis du ble opprørt etter å ha sett en dokumentar om dårlig dyrehold i norske grisefjøs, kan du gjerne skrive en tale som skal opplyse forbrukerne og bedre forholdene for grisene. Hvis du ble redd når du hørte om den økende antibiotikareisistensen, kan du kanskje jobbe med dette som tema for talen, og løfte frem tiltak for å bremse den. Eller hvis du bekymrer deg for at bestefaren din er ensom, kan du kanskje lage en tale om hvordan vi kan bedre forholdene for de eldre.

Til læreren:

Spør klassen om et og et punkt om gangen i plenum. Gi elevene tid til å tenke på en situasjon. De som kommer i tanke om noe rekker opp hånden, og etter litt tid kan du velge ut to-tre elever som får dele situasjonen de tenker på. Gå deretter videre til neste følelse. Ta for dere så mange av følelsene dere ønsker.

Poenget med øvelsen er å søke etter saker som vekker noe i elevene. De som ikke selv kommer med eksempler under øvelsen, kommer gjerne i tanke om noe når de hører de andre sine svar.

Etter rundene i plenum kan elevene få tid til å tenke over øvelsen, og trekke tråder fra sitt eget vekkede engasjement til relevante temaer for en tale.

Finn ditt engasjement del 2: Hva vil du tale om?

Ta utgangspunkt i en av følelsene som vekker engasjementet hos deg. En av de tingene du tenkte på i sted.  

Situasjonen følelsen oppstod i kan du bruke som et grunnlag for å velge en sak å tale om. Hvis du ble opprørt etter å ha sett en dokumentar om dårlig dyrehold i norske grisefjøs, kan du gjerne skrive en tale som skal opplyse forbrukerne og bedre forholdene for grisene. Hvis du ble redd når du hørte om den økende antibiotikareisistensen, kan du kanskje jobbe med dette som tema for talen, og løfte frem tiltak for å bremse den. Eller hvis du bekymrer deg for at bestefaren din er ensom, kan du kanskje lage en tale om hvordan vi kan bedre forholdene for de eldre.

Se for deg at du skal skrive en tale om en sak knyttet til engasjementet. Notér:

  • Hva vil du oppnå med talen?

  • Hvordan skal publikum hjelpe deg med å oppnå dette? Hva skal de gjøre?

Til læreren:

Hør noen eksempler fra elever i klassen. Spør dem:

- Hva vil du tale om?

- Hva vil du oppnå med talen?

- Hva vil du at publikum skal gjøre?

Slik kan du hjelpe elevene med å jobbe seg frem mot en tematikk, et mål og konkrete løsninger som kan endre verden rundt seg. Noen emner kan bli veldig store og vanskelige å gjøre noe med fra ungdommenes ståsted. Et prinsipp for gode og konkrete taler kan derfor være å plassere problemstillingen i nærmiljøet - Altså: Tenk globalt - handle lokalt.

Tidsbruk: 30 minutter, eller mer