2024

Dette bør du lære din datter og din sønn. Finalist i Ta ordet!, Emma Olson Bjørnestad, sin tale i Bergens Tidende, 8. desember 2024:

For da du var liten og en gutt plaget deg, fikk du høre av de voksne at det betyr at han liker deg. At når han lugger, dytter og plager deg, så betyr det at han liker deg? Vi sammenlikner kjærlighet med vold og respektløshet, og det er dette her vi lære små jenter.

Bestemor sitter alene, mens jeg er på TikTok. Finalist i Ta ordet!, Dina Marie Galta-Opheim sin tale i Bergens Tidende, 6. desember 2024:

For selv om besteforeldrene mine bor langt vekke, har de alle en telefon å ringe til. Det kunne ikke vært raskere, lettere, kjappere enn det er i dag. Men jeg, jeg har ikke tid. Ikke i dag.

Da Jon Fosse talte. Kronikk om Jon Fosses nobeltale, som ble tildelt prisen Årets tale. Av prisens jurymedlemmer, Hege Forbord og Jens Kjeldsen, i Dagens Næringsliv, 6. desember 2024:

Talen er suveren i sin enkelhet og fravær av ornamentikk. Den er skrevet og lest høyt, men vi gjenkjenner talerens stemme. Den er stramt komponert, men har likevel en naturlig, nesten hverdagslig, tone.

Kampen er ikke over. Finalist i Ta ordet!, Tobias Kirkfjell, sin tale i Bergens Tidende, 4. desember 2024:

Hatet mot skeive er sinnssykt. Vi er i fuckings 2024, har vi ikke kommet lenger?

En tale for kondomet. Sofie Skotnes-Kristensen sin vinnertale i Bergens Tidende, 27. november 2024:

Etter uke sex på ungdomsskolen er vi vel klare. Mange av oss hadde aldri tatt på et kondom før. Og så skulle vi liksom dra det på en isoporpenis eller banan foran hele klassen.

Nei, vi kan ikke ha gått igjennom det der for null grunn.

Vann «Årets tale»: – Du verda som eg kvidde meg. Sak om Årets tale i Bergens Tidende, 27. november 2024:

«Tenk at eg har skrive Årets tale! Eg, ja, eg som aldri har halde nokon tale, eller berre éin gong då, altså då eg heldt nobelførelesninga mi», skriv Fosse mellom anna.

Deltar i talekonkurranse. Intervju med finalist Eirik Lyftingsmo på NRK Midtnytt, 25. november 2024.

Tobias (16) er blant finalistene: -Blitt bedt om å brenne i helvete. Intervju med Ta ordet!-finalist Tobias Kirkfjell i Avisa Nordland, 25. november 2024.

Radiointervju med Ta ordet!-finalist Ingrid Lunde Hofseth i NRK Møre og Romsdal, 25. november 2024:

Da vi fikk denne oppgaven på skolen, var det en god mulighet der jeg kunne skrive om det å stoppe handelen fra Temu og Shein.

Emma (17) vann salen med sterkt innlegg om likestilling, vald og valdtekt. Sak om Ta ordet!-deltaker Emma Olson Bjørnestad i Strilen, 2. oktober 2024.

Emma Olson Bjørnestad hadde eit emosjonelt innlegg, og vann med det retorikkonkurransen «Ta ordet!».

Mens jenter blir voldtatt, sitter elever og trer kondomer på bananer. Nordisk Talefest-deltaker Malene Ekeli sin tale i Stavanger Aftenblad, 25. juni 2024:

På noen skoler får man seksualundervisningen i fire timer. På fire timer skal man gjennom temaer som sex, seksuell trivsel, seksuell identitet, kroppen, kjønn, grenser og samtykke, prevensjon, mensen og en hel del mer.

Å ha rusavhengige foreldre blir ikkje snakka nok om. Nordisk Talefest-deltaker Olivia Sandvik Hilleren sin tale på Framtida.no, 13. mai 2024:

«Kvifor bur du med besteforeldra dine?».

Eg kjem aldri til å gløyma følelsen av å bli spurt av vennane mine i andre klasse. Eg svarte alltid: «Eg veit ikkje». Men eg visste det godt.

TALEFESTIVAL. Innslag om Nordisk Talefest på NRK Vestland, 10. mai 2024:

Jeg er veldig redd og spent. Men det blir gøy.

Olivia (17) var livredd då ho skulle fortelje medelevane om foreldra sitt rusproblem. Intervju med Nordisk Talefest-deltaker Olivia Sandvik Hilleren i Framtida.no, 10. mai 2024:

– Draumen min er at folk som slit med rus, skal få hjelp, seier Olivia.

– Samtidig har eg ikkje lyst til at dette skal vere ein «sippetale», at det skal vere synd i meg. Eg synest ikkje noko synd i meg sjølv. Min draum er berre å sette lys på dei som treng hjelp, og det er mange av dei, fortel ho.

Mouna skal til Nordisk Talefest: – Jeg brenner for temaet. Intervju med Nordisk Talefest-deltaker, Mouna Hafsa Benois, i Sør-Varanger Avis, 3. mai 2024:

Benois hadde aldri trodd at hun skulle komme videre med talen, men oppdaget under skrivingen at temaet var noe hun brant for. Talen handler om erfaringer med rasisme. Dette er noe alle barn av innvandrerforeldre har måttet tåle, mener hun.

Signe (18) holder tale i Nordisk Talefest: – Jeg følte at det var viktig å ta opp. Intervju med Nordisk Talefest-deltaker, Signe Bergli, i Namdalsavisa, 28. april 2024:

Signe vil at flere skal tørre å være seg selv. Med denne talen forteller hun oss om realiteten rundt skjult mobbing, og viktigheten av å tørre å være annerledes.

En skoleoppgave i Røyken ble til talefest i Bergen: – Jeg er sjokka over at jeg kom videre. Intervju med Nordisk Talefest-deltaker, Hannah Meland Christensen, i Røyken og Hurums avis, 30. mars 2024:

I sin tale forteller hun oss om virkeligheten bak dyretesting, og hva som faktisk skjer med dyrene.

– Rundt omkring i hele verden blir hjelpeløse dyr utsatt for groteske forsøk som etterlater dem med store skader. Hvorfor må dyr lide og dø, kun fordi vi vil ha billig sminke?, spør hun, og legger til at dette er en praksis som vi forbrukere kan påvirke.

2023

Ta din del! Ina Moa fra Grong VGS på Trønderdebatt.no, 29. desember 2023:

Men at mitt – eller ditt – navn ikke vil stå side om side med disse om hundre år, er helt greit. Det betyr ikke at vi ikke skal gjøre noen ting. Vi kan gjøre en innsats – ikke fordi navnene våre vil bli kjent over hele verden – men fordi vårt bidrag kan gjøre en liten forskjell.

Min historie. Amira Amir Raed fra Grong VGS på Trønderdebatt.no, 28. desember 2023:

Det er viktig å huske at barn på flukt ikke bare er tall eller statistikk. De er enkeltindivider med drømmer, håp og potensial.

Dømmende generasjon. Skolevinner fra Grong VGS, Signe Bergli, på Trønderdebatt.no, 27. desember 2023:

Vi dømmer våre egne venner, ved å sende private meldinger til «rykte»- kontoer på Instagram, for å henge de ut for hvert et ligg, kyss eller annen «feil» de har gjort.

Et svik mot alle som har opplevd overgrep. Finalist Vilma Wiggen Hekkelstrand sin tale i Bergens Tidende, 12. desember 2023:

En studie fra overgrepsmottaket i Stockholm viste at 70 prosent av kvinnene hadde opplevd en frysreaksjon under voldtekt.

En frysreaksjon er ikke viljestyrt. Kroppens reaksjon kan ikke kontrolleres. Om du fryser til, om du ikke klarer å vise motvilje, er det din egen feil da?

La den fredelige ulven ule. Finalist Helene Elise Nord sin tale i Bergens Tidende, 10. desember 2023:

Hva kan et dyr med et så stygt rykte ha gjort for å fortjene det? Dreper ulven alle sauene? Angriper den hundene? Er barna virkelig i fare?

Rámiduvvui movtvttiidahtti sártniin. Sak om Ta ordet-finalen og finalist Aile Marie Martinez Hætta i Avvir, 9. desember 2023:

- Mu mielas lei Áiles hui nanu sárdni. Dan guda finalistta searvvis lei dát várra dat eanemus poehtalaš sárdni, ja dat maid loktii dási go son anii sámi sániid ja doahpagiid, dadjá Kjeldsen Ávvirii.

Tenker du på hva din nye T-skjorte betyr for kloden? Finalist Awasin Topal sin tale i Bergens Tidende, 9. desember 2023:

Neste gang du handler, husk at det kan være en større historie bak den T-skjorten du holder i hånden: Tusenvis av liter vann. Underbetalte barn og kvinner. Og en avslutning fylt med CO₂. Så spør deg selv: Er denne T-skjorten virkelig nødvendig?

De 15 generasjoners kamp. Finalist Aile Marie Martinez Hætta sin tale i Bergens Tidende, 7. desember 2023:

Høye herre, du som sitter på makten. Min kunnskap er ikke skrevet i bøker, slik dine forskrifter og vedtak er. Min kunnskap kommer fra mer enn syv generasjoner tilbake, og skal videreføres i minst syv generasjoner fremover. Jeg tenker på fortidens arv. Du tenker på fremtidig gevinst.

Hva gjør oss til ekte menn? Finalist Krister Norheim sin tale i Bergens Tidende,
6. desember 2023:

Jeg kan aldri bli rik nok, sprek nok, kjekk nok – hvis jeg vil være en ekte mann.

Vilma (17) kan gå helt til topps blant 11.000 ungdommer. Intervju med finalist Vilma Wiggen Hekkelstrand i Moss Avis, 3. desember 2023:

– Vi bør ha en samtykkelov som fastslår at stillhet ikke er samtykke. Man samtykker ikke selv om man ikke dytter vekk, slår eller skriker, sier Vilma.

Klaveness blei første vinnar av ny pris. Avisa Nordhordaland om tildelingen av prisen for Årets tale til Lise Klaveness, 2. desember 2023:

– Tusen inderleg takk for ein gjev pris. Takk til juryen, som har hatt trua på min tale, i ein skarp konkurranse. Eg er i Doha med jobben, men skulle gjerne vore med dykk i verdas beste by i kveld, sa Lise Klaveness i ei videohelsing.

Lise Klaveness vann årets tale 2023. Nyhende- og debattavisa for unge, Framtida, om tildelingen av Årets tale til Lise Klaveness, 2. desember 2023:

Klaveness gav ungdommane råd om at dei må trene seg på å ta ordet, ein må diskutere mykje og ein må tørre å gjere feil.

– Det går ikkje å endre noko utan at noko blir knust, og det kan bli ukomfortabelt, og ein kjem til å gjere feil. Men det er utanfor komfortsona at magien skjer.

Jeg har en drøm for pappa. Vinner av Ta ordet! 2023, Trygve Thornes Hanisch, sin tale i Bergens Tidende, 1. desember 2023:

Pappa drømmer om at han, som den han er, i den kroppen som er hans, er 100 prosent bra nok.

At det er rekkverk i trappen han skal opp. At veien er dekket med grus om vinteren. At andre forstår at pappa passer på meg. At unge som han går mot skolen med et smil – uten frykt.

Har kåret «årets tale» i Norge for første gang. Fotballpresident Lise Klaveness stakk av med seieren. Aftenposten, 30. november 2023:

Som nyvalgt fotballpresident langet hun ut mot Fifa og VM i Qatar. Halvannet år senere hylles talen med pris.

Lise Klaveness' Fifa-opprør kåret til den aller beste talen. Dagens Perspektiv, 30. november 2023:

Fotballpresident Lise Klaveness er vinneren i nyvinningen «Årets tale». Hun gir også tre råd om hvordan du kan skape endring ved hjelp av ord.

Klaveness vinner prisen Årets tale 2023. Altinget.no, 30. november 2023:

– Det går ikke å endre noe uten at noe knuses, og det kan bli ukomfortabelt, og man kommer til å gjøre feil. Men det er utenfor komfortsonen at magien skjer, sier Lise Klaveness. 

– Kan aldri bli bra nok. Intervju med finalist Krister Norheim i Østlands-Posten, 29. november 2023:

- Talen handler om menns mentale helse, om at vi bør åpne oss når vi har problemer. De fleste klarer ikke fylle de endeløse kravene som kommer via sosiale medier. Selvmordsstatistikken viser at de fleste som tar sitt eget liv er menn. Da må vi lære oss å snakke om problemene før det er for sent, sier Krister.

Awasin fra Tertnes klar for finalen: - Kan vinne 10.000 kroner. Åsane Tidende om finalist Awasin Topal, 29. november 2023:

Awasin tar til orde for et annet forbruksmønster, med andre verdier.

Kristiansander skal representere Norge: - Kjempegøy! Deltaker i Nordisk talefest, Henriette Klemo-Hjemdal, intervjuet i Fædrelandsvennen, 28. november 2023:

Hjemdal tenker at konkurransen «Ta ordet!» kan hjelpe unge til å tørre å ta et standpunkt og ha en mening.

- Vi velger jo alle forskjellige temaer, som gjør at vi lærer veldig mye av hverandre også, legger hun til.

Andrea (18) sin tale er nominert saman med Lise Klaveness og Jens Stoltenberg. Intervju med Årets tale-nominerte Andrea Teistedal Dyrøy i Nyhende- og debattavisa for unge, Framtida, 28. november 2023:

– Eg synest jo det er veldig kjekt og litt sjokkerande, men absolutt veldig stas og gøy.

Ovddasta sámi kultuvrra finálas. Intervju med finalist Aile Marie Martinez Hætta i Avvir, 28. november 2023:

- Mii sápmelaccat ges jurddašit olu min kultuvrra árvvuid birra. Sártnistan in namut ahte lean sápmelaš, in Fovse-ášši, in bieggaturbiinnaid, in ge Álttá-akšuvnnaid, muhto jurdda lea ahte guldaleaddji galgá ipmirdit dan liikká.

Barn skal være barn, ikke voksne. Dina Brandtzæg fra Steinkjær VGS på Trønderdebatt.no, 15. november 2023:

Jeg har nesten aldri sett mamma så dårlig. Men det som var vanskeligst var når mamma mistet håret. Plutselig blir alt så ekte. Da gikk det opp for meg at tiden fremover ikke ville bli lett.

Og der har Treffpunkt hjulpet meg.

Ny pris skal gjera heile Norge til betre talarar. Bladet Tysnes om prisen Årets tale, 4. november 2023:

- Det er viktig å kunne uttrykka seg munnleg. Taleprisen vil gjera det klart at ein kan forandra verda med ord, og at ein nokre gongar også skal lytta.

Andrea (18) er nominert til same pris som Jonas Gahr Støre, Lise Klaveness og Jens Stoltenberg. Intervju med Andrea Teistedal Dyrøy i Avisa Sunnhordaland i forbindelse med nominasjonen til prisen Årets tale, 5. november 2023:

Det er eit år sidan ho vann talekonkurransen for elevar på vidaregåande skular.

Opplevinga er noko ho ser tilbake på med glede.

– Eg har fått oppleva mykje gøy etterpå, seier ho.

Til semifinalen i skolekonkurransen Ta ordet! Intervju med skolevinner Julia Gundersen fra Byremo VGS i Lyngdals Avis, 25. oktober 2023:

– Jeg har drevet med teater, så det å stå foran et publikum gjør meg ikke så mye, men budskapet var skummelt å si, jeg har ikke delt dette med så mange. Etterpå følte jeg bare lettelse og jeg var fornøyd.

Vegar vant talekonkurranse, og kan gå videre til den store finalen. Sak om skolevinner Vegar Reinholtsens tale i Bladet Vesterålen, 25. oktober 2023:

Når verdens største flyktningleir, en leir hvor 13.000 folk bodde, hvor barn ned i 2 årsalderen bedrev selvskading, brant ned, svarte Erna Solberg og regjeringen med å ta inn 50 folk. 50 av 13.000.

Hva drømte Erna Solberg den natta?

Redusert til en rumpe. Ane Eikemo Osen fra Bergen Katedralskole i Bergens Tidende, 22. oktober 2023:

Jeg drømmer om den dagen der jeg kan dra på jobb uten å i etterkant bli møtt med spørsmålet: «Hvor mange rumper tørket du i dag?»

Du kan bidra med å se andre. Jenny Øie Haugan fra Olav Duun VGS i Namdalsavisa, 20. oktober 2023:

Forskning viser at de som er inkluderende og har en større vennekrets har en bedre psykisk helse og lever gjennomsnittlig et lengre liv.

Vi forsøpler byene våre med grå kasser uten særpreg. Johanne Tufto fra Bergen Katedralskole i Bergens Tidende, 19. oktober 2023:

Jeg snakker om brutalistiske signalbygg. Som trekkspillet med nakkesleng som huser Munch sin kunst i Oslo. Eller rådhuset, som er så deprimerende at jeg ikke engang klarer å koke opp en morsom sammenlikning. Men jeg snakker også om helt vanlige bygg.

Finn lykken i å glede andre. Maja Sofie Løkkemo fra Olav Duun VGS i Namdalsavisa 18. oktober 2023:

Men hjemme, er ikke livet til Mina så perfekt. Fordi hjemme, under hennes egne tak, føles det ikke som et hjem lengre. Den grønne, åpne plenen som hun brukte å løpe rundt på som barn, har vokst så høyt at det nå når det første trappetrinnet som går opp til huset.

Hvorfor er det så vanskelig å normalisere skeive? Ingeborg Duun Solum fra Olav Duun VGS i Namdalsavisa, 18. oktober 2023:

Hva skal til for at Birger skal klare å hold kjeften sin lukket når han ser at to menn kysser på Festplassen under Pride?

La linja leve! Skolevinner ved Olav Duun VGS, Tuva Emilie Evensen Vikan, i Namdalsavisa, 17. oktober 2023:

Hva er vel 17. mai uten korps? Og hva er jula uten julemusikk?

Jeg tror ikke det blir det samme å leie inn mur- og betonglinja til ei begravelse. «Til jord er du kommet, og til betong skal du bli». Ja, da kan det muligens bli litt vanskeligere å gjenoppstå.

Marius har berre lyst til å vere heilt vanleg. Intervju med skolevinner fra Knarvik VGS, Marius Omland i Avisa Nordhordaland, 13. oktober 2023:

– No har eg levd så lenge med sjukdommen at eg har klart å ta til meg realitetane med situasjonen. Det er berre noko eg må leve med.

At han har fått meir eigarskap på historia si viste han då han i september vann retorikkonkurransen «Ta Ordet!» på Knarvik vidaregåande skule.

Min drøm er at flere skal få hjelp. Andreas Rikstad Prytz Sivertsen fra Knarvik VGS i Bergens Tidende, 10. oktober 2023:

Altfor mange narkomane er uten tilbud når de slipper ut fra fengsel. De står der med en plastpose i hånden og venter på mer eller mindre tvilsomme venner. Ettervernet er som regel fraværende.

Sam (16) vant konkurranse med sin tale om rasisme. Intervju med skolevinner fra Vest-Lofoten VGS, Sam-Joseph Sondey Tete i Lofot-Tidende, 7. oktober 2023:

– Å ignorere rasisme, hjelper ingen, sier han i sin tale.

Marius inspirerte med eiga oppleving. Skolefinalist fra Knarvik VGS, Marius Omland intervjuet av Avisa Nordhordaland, 27. september 2023.

Det er stor mangel på blod, så det er viktig at de gir det de kan, sa han til medelevane sine då han stod framfor dei under konkurransen.

Anna Isabel vann salen med emosjonell historie om mobbing. Skolefinalen til Knarvik VGS dekket av Strilen, 26. september 2023:

– Eg har ein draum om ein mobbefri skule for alle. Du er både god nok, sterk nok og bra nok.

Marius vann salen med personleg historie. Skolefinalen til Knarvik VGS dekket av Strilen, 25. september 2023:

Seks håpefulle frå sisteåret på vidaregåande konkurrerte om å vinne publikums gunst.

2022

Vi har ingen å miste. Finalist Kyra Andrea Bjerke sin tale på trykk i Adresseavisen,
19. desember 2022:

– FHI registrerte 658 selvmord i fjor, deriblant 482 menn. Vi hørte på FHI under pandemien, men hvorfor ikke nå?

Bygda – vi kan tilby meir enn gjengrodde stader og dårleg dekning. Finalist Amalie Fure sin tale på Framtida.no, 2. desember 2022:

«Dei unge må flytte heim», seier politikarar.

Det er ingenting eg vil meir etter utdanning. Men kva kjem eg eigentleg heim til?

Eg treng bygda, og det gjer du óg. Finalist Amalie Fure sin tale i Bergens Tidende,
29. november 2022:

I snart 20 år har bassenget på Selje skule stått tørt. Like lenge har vi kjempa for lovpålagt og livreddande svømmeundervisning.

Vi har ingen å miste. Finalist Kyra Andrea Bjerke sin tale i Bergens Tidende,
28. november 2022:

Livet til menn og gutter er verdt å forsøke å investere i. For alle vil mye heller ha en gråtende mann på sine skuldre enn en mann to meter under bakken.

Andrea (17) vil ha båsar i alle skuledusjar. Intervju med Ta ordet!-vinner Andrea Teistedal Dyrøy på Framtida.no, 27. november 2022:

– Eg håpar folk sit att med at dette er eit problem som burde gjerast noko med fordi det er eit stort problem for mange unge i Noreg. Det er ingen som tvingar vaksne til å dusja i same dusj, så eg håpar å skapa litt merksemd rundt det og få folk til å reflektera, seier Dyrøy.

Må eg miste ein av mine for at noko skal skje? Finalist Hanna Søraas Vasshus sin tale i Bergens Tidende, 26. november 2022:

Det blir stille i bilen. For der framme ser me dei mørke bratte fjellsidene som trugar. Dei gedigne steinane kan sleppe taket og dundre ned i vegen når som helst. På nedsida av vegen stuper det fleire hundre meter rett ned i sjøen.

At eg skal kome meg trygt heim, er ikkje ei sjølvfølgje.

– Eg har hatt ein lærerik haust. Intervju med Amalie Fure i Fjordenes Tidende,
26. november 2022:

Ta Ordet! er ein nasjonal appellkonkurranse for elevar i vidaregåande skule. Denne hausten har eg fått delta i konkurransen, og håpar at dette er noko fleire kan nytte seg av. Det er ein konkurranse, men det er også læring, inspirasjon, motivasjon, ein fellesskap og ei moglegheit til å ta ordet om noko du brenn for.

Andrea gjekk heilt til topps med sterk tale om kroppspress. Os & Fusaposten om vinnertalen til Andrea Teistedal Dyrøy, 25. november 2022:

Talen til Andrea Teistedal Dyrøy frå Kongshaug Musikkgymnas gjorde inntrykk.

Jeg er et levende bevis på at det kan ende godt. Finalist Sania Fyllingsnes sin tale i Bergens Tidende, 24. november 2022:

Å være fosterhjem er ikke en jobb, det er en mulighet.

Du kan få et nytt familiemedlem. Et barn som gir deg kjærlighet og glede, nye perspektiv og utfordringer. En som kan lyse opp hverdagen din.

– Forventa det absolutt ikkje. Intervju med finalist Sania Fyllingsnes i Avisa Norhordaland, 23. november 2022:

- Eg har stått framfor spegelen, spelt inn videoar av meg sjølv og øvd saman med ein mentor.

Eit samfunnsproblem løysest ikke ved å bli tvinga til å vere naken. Finaletalen til Ta ordet!-vinner Andrea Teistedal Dyrøy på Framtida.no, 22. november 2022:

Viss ein må få ungdom til å kle av seg og dusje med folk dei kjenner seg utrygge med for å få sjå naturlege kroppar, er det eit samfunnsproblem.

Fellesdusjen bidreg til eit samfunnsproblem. Andrea Teistedal Dyrøy sin vinnertale i Bergens Tidende, 18. november 2022:

I femte klasse blei det laga ei liste over kven av jentene i klassen som var styggast nakne. Den blei hengt opp i klasserommet, og dei jentene som vart kåra til å vere styggast, var dei som hadde fått pupper og som ikkje var syltynne.

Lista blei laga etter ein gymtime der me dusja. Fellesdusjane er eit problem. Hadde det ikkje vore for dei, så hadde ikkje denne lista blitt laga.

– Skulle ønske noen hadde sett den stakkars gutten. Intervju med finalist Kim Jakob Magnussen i Varden, 18. november 2022:

Nå håper han at historien og talen hans kan hjelpe barn og ungdommer i samme situasjon. – Kanskje den får noen til å gripe inn overfor barn de tror opplever vold. Det er derfor jeg har skrevet denne talen, sier han.

Amalie Fure er finalist i Ta ordet! Intervju med finalist Amalie Fure i Fjordabladet,
18. november 2022:

Rundt 10 000 ungdommar har skrive talar i kraft av prosjektet i år, og Amalie er altså blant dei seks beste. Dette betyr at ho i første omgang har vunne tittelen som skulevinnar på Eid VGS, og sidan har fått plass som finalist over fleire titals andre skulevinnarar.

– Eg er redd for å få fullstendig sceneskrekk. Intervju med finalist Amalie Fure i Fjordenes Tidende, 18. november 2022:

- Det blir interessant å sjå responsen på tala mi og om den kan bidra i kampen for distrikta, seier Amalie Fure til Fjordenes Tidende.

17-åring holder tale om rassikring i Suldal. Intervju med finalist Hanna Søraas Vasshus i NRK Rogaland, 18. november 2022

Jeg håper at talen kan gi oppmerksomhet på saken.

For noe må bli gjort.

– Eg er jo spent, men eg gleder meg aller mest. Intervju med finalist Hanna Søraas Vasshus i Suldalsposten, 16. november 2022:

– Dette er heilt nytt for meg. Eg har alltid likt å skriva, men eg har ikkje skrive taler før.

Motivasjonen er at det kanskje kan hjelpe fleire barn. Intervju med finalist Sania Fyllingsnes i Strilen, 9. november 2022:

– Det første eg tenkte var at eg ønskte skrive om fosterheim, og det var naturleg for meg å skrive mi eiga historie. Det er mykje negativt å lese om fosterheim i media, men eg vil vise at det går faktisk an. At ein også kan få ein trygg og god heim.

– Jeg turte ikke si det til noen. Ta ordet!-deltaker Vanessa Andrea Vågstøl Hilland fra Knarvik VGS i Dagbladet, 19. oktober 2022:

– (…) jeg vil stå fram for de unge jentene som kanskje kjenner på det samme. Det å kunne hjelpe dem, vinner over den lille frykten jeg har.

Ungdommene tar ordet, NRK Vestfold og Telemark besøkte Hjalmar Johansen videregående skole, hvor de kjente på nerver i forkant av skolefinalen i Ta ordet! og fikk en smakebit på noen av årets taler, 5. oktober 2022.

– Elevene får erfare at det de sier er verdt å lytte til. Sånn sett er vi med på å skape aktive samfunnsborgere, sier lærer ved skolen, Kjersti Jacobsen.

Alle har kroppshår – så hvorfor følte jeg meg unormal? Ta ordet!-deltaker Vanessa Andrea Vågstøl Hilland fra Knarvik VGS i Avisa Nordhordaland, 4. oktober 2022:

Hvorfor er det slik at noen har definert en uskreven regel om at jenter ikke skal ha hår på kroppen?

– Eg trudde eg var aleine. At eg var den einaste som hadde det slik. Intervju med Ta ordet!-deltaker Leah Vetås Thomassen fra Knarvik VGS i Avisa Nordhordaland,
20. september 2022:

– Det er ein veldig personleg appell, så eg grudde meg skikkeleg. Men eg fekk eit inntrykk av at folk såg det som viktig og noko som blir snakka altfor lite om.

Mi russetid har ikkje begynt enno, men eg gruar meg allereie. Ta ordet!-deltaker Leah Vetås Thomassen fra Knarvik VGS i Avisa Nordhordaland, 20. september 2022:

Personleg så har eg alltid gledd meg til russetida, heilt sidan eg var lita. Men denne gleda forsvann fort då eg stod aleine, utan nokon å vera med. Og den følelsen ønskjer eg ingen får føla på.

Sania vann salen med personleg historie på Ta ordet! Intervju med skolevinner Sania Fyllingsnes fra Knarvik VGS i Strilen, 16. september 2022:

– Når eg høyrde temaet var «heim» tenkte eg det var naturleg å snakke om meg sjølv. Det er ein historie som er ganske personleg, men er óg eit tema eg synest er viktig.

2021

Jenter – ta makten!, Ta ordet!-finalist Martine Viola Rønning Indreråk i Bergens Tidende, 28. desember 2021:

– Jenter, er dere klare for kamp? Hvilken kamp? Kampen om å ta makt, ta plass og ta ordet.

Jeg var ikke syk nok til å få hjelp, Ta ordet!-finalist Sara Herøy Svellingen i Bergens Tidende, 23. desember 2021:

– Vi lever i et av de landene med best helsevesen. Best helsevesen betyr i dag at 75 prosent av alle psykologer har mer enn seks måneders ventetid.

Det er ingen skam i å være seg selv, Ta ordet!-finalist Kristian Lutro i Bergens Tidende, 20. desember 2021:

– Skolen feilet i å fortelle meg at det var normalt å like samme kjønn. Skolen feilet i å fortelle meg at jeg ikke hadde noe å være redd for, og skolen har feilet meg i å betrygge meg at jeg ikke var alene og at det fantes andre som følte det samme. 

Sammen kan vi ta knekken på rasisme, Ta ordet!-finalist Mari Solvi i Bergens Tidende, 18. desember 2021:

– Da lillebroren min ble født, håpet jeg at han skulle bli lysere enn meg – så han skulle slippe å måtte gå gjennom det jeg har.

Falske nyheter er en trussel mot demokratiet, Ta ordet!-finalist Mohammed Mustafa Hussein i Bergens Tidende, 16. desember 2021:

– Vi må bli flinkere til å bremse litt ned og tenke over hvem som deler informasjonen.

Frittgående høns er ikke så frie som du tror, Ta ordet!-vinner Charlotte Jensen Thune i Bergens Tidende, 14. desember 2021:

– Neste gang du står på butikken med eggekartongen i hånden, vil jeg at du skal tenke på mer enn prisen.

Charlotte refset hønseindustrien og gikk til topps i «Ta ordet!», Bergens Tidende om Ta ordet!-finalen, 10. desember 2021:

– Jeg vil nå ut til vanlige folk og gjøre dem bevisst på valgene de tar, sier Charlotte Jebsen Thune.

2020

Stopp hverdagshomofobien!, Ta ordet!-finalist Vilde Tanum i Bergens Tidende,
16. desember 2020:

– Det er det jeg vil be dere om i dag. Vær en som bidrar til at det ikke skal være konsekvenser for kjærlighet. Vær en som er med på å stoppe hverdagshomofobien.

Kvinnehelse er fortsatt tabu, Ta ordet!-finalist Ingvild Eriksen Askeland i Bergens Tidende, 14. desember 2020:

– Ny lege. Ny time. «Det sitter mellom ørene». «DU. MÅ. SKJERPE DEG».

«Drikk om du noen gang har onanert», Ta ordet!-finalist Karoline Rabben i Bergens Tidende 13. desember 2020:

– Kanskje jeg hadde misforstått? At det ikke var så vanskelig for jenter å snakke høyt om onani.

Det hjalp meg å være åpen, Ta ordet!-vinner 2020 i Bergens Tidende, 9. desember 2020:

– Men mest av alt er jeg takknemlig overfor meg selv. For at jeg turte å åpne meg, vise meg svak og si at jeg slet.

Isak (17) var åpen om psykiske lidelser. Nå har han vunnet konkurransen «Ta ordet!», Bergens Tidende om Ta ordet!-vinner Isak Svarstad Ellefsen, 9. desember 2020:

– Jeg er utrolig heldig som har fått denne muligheten, det er rett og slett bare fantastisk, sier Isak Svarstad Ellefsen (17).

Ta ordet og skap retorisk medborgerskap, Jens Kjeldsen og vinner av Ta ordet! 2019, Mulki Mire Guled, i Norsklæreren nr. 1/2020:

De har skrevet ved skrivebord og kjøkkenbenker. De har øvd foran speil, venner og familie. De har vært nervøse, men likevel reist seg og latt sine stemme bli hørt. 

2019

Folkens, eksamen står til stryk!, finalist i Ta ordet! 2019, Hermann Andreas Solaas, i Bergens Tidende, 5. januar 2019:

Vi trenger et system som støtter elever, i steden for å rive dem ned. Og dette urettferdige eksamenslotteriet er en blindtarm vi må kvitte oss med på veien til en bedre skole for alle.

Verdens lykkeligste land?, finalist i Ta ordet! 2019, Lovise Hansen Fjelltveit, i Bergens Tidende, 13. desember 2019:

Noen tenker kanskje «Må vi snakke om alt?». Nei, vi trenger ikke å snakke om alt. Men vi må snakke om dette!

Jeg hadde aldri tid til bestefar da han fortsatt var i live, finalist i Ta ordet! 2019, Randi Kjæreng, i Bergens Tidende, 29. november 2019:

Se for deg at du sitter helt alene i favorittstolen din. Ikke i fremtiden, men her og nå. Ingen har snakket med deg på flere dager. Ingen snapper. Ingen Messenger-meldinger. Ingen kommer innom.

Jul, 84 dagar i året, finalist i Ta ordet! 2019, Krister Dyrkolbotn, i Bergens Tidende, 22. november 2019:

I månadsskiftet september-oktober rullast jula inn i norske butikkar. Kakemenn, julebrus og baby-Jesus. Kva er dette?

Min fitte er flott, finalist i Ta ordet! 2019, Elise Wanvik, i Bergens Tidende,
20. november 2019:

Er det ikke mye viktigere at jeg i det hele tatt kan føde et barn ut av «vajazzen», enn at den ser ut på en spesiell måte? Er det ikke mye viktigere at dette livet en dag kan vokse i min mage, enn at magen er så spesielt flat?

 – Ingen skal måtta oppleva det same som eg, vinner av Ta ordet! 2019, Mulki Mire Guled, til Framtida.no:

– Målet mitt er at det skal bli slutt på omskjering av kvinner. I dag er dette vanleg i 30 land. Det handlar ikkje om religion – berre tradisjon og kultur.

Lykkelandet, finalist i Ta ordet! 2019, Lovise Hansen Fjelltveit, i NGVmedia,
19. november 2019:

Vi bor i Norge. Landet som er kåra til det verdens beste land å bo i. Men ikke alle i Norge er like lykkelige. For her i Lykkeland går selvmordsraten oppover.

Dagen jeg ble “halal”, vinner av Ta ordet! 2019, Mulki Mire Guled, i Bergens Tidende, 16. november 2019:

Vi er mange som mener at når en tradisjon er skadelig, må tradisjonen endres.

– Eg heldt på å døy, Krister Dyrkolbotn til avisen Norhordaland, 13. november 2019:

– Det er godt å vere ferdig, eg var så nervøs at eg heldt på å døy!

Nervane har vore litt både òg, avisen Norhordaland om finalist Krister Dyrkolbotn,
7. november 2019:

– Då vi først fekk utlevert oppgåva tenke eg litt sånn «shit, no har skulen starta for alvor». Eit av kriteria for oppgåva var jo at han skulle handle om glede, og då tenkte eg «kva er vell meir gledeleg enn jul»?

Ungdommer har jobbet med å ta ordet, finalist Lovise Hansen Fjelltveit og prosjektleder for Ta ordet!, Jens Kjeldsen, i NRK Hordaland 6. november 2019
(fra 01:32:48):

– Det er et viktig budskap som skal fram.

Kan vinne 10 000 kroner for sin tale om livsglede, Nye Troms om finalist Randi Kjæreng, 23. oktober 2019:

– Jeg har konkurrert mot privatskoler og studiespesialisering, også kommer jeg fra lille Bardu og yrkesfag – og går videre.

– Jeg er veldig spent, finalist Randi Kjæreng til Salangen-Nyheter, 22. oktober 2019:

– Til finalen 8. november er jeg veldig spent. Jeg er fra en liten plass, tross alt, og det kan bli litt skummelt, men også lærerikt.

Ta ordet! Talekonkurranse for videregående-elever, Oslo Katedralskoles deltaker Lydia Lye og retoriker Eirik Vatnøy til NRK Østlandssendingen, 7. oktober 2019
(fra 01:13:06).

– Jeg tenker at en god tale har et klart budskap, at et personlig engasjement skinner tydelig igjennom, og at den er preget av gode virkemidler.

Krister fekk ståande applaus i Knarren, Strilen, 20. september 2019:

– Me visste at han kom til å vinna. Han var klart best.

2018

Vi er ikke bare problemer. Vi er også muligheter., finalist Mohammad Husseini i Bergens Tidende, 15. desember 2018:

En 5 år gammel gutt som ble 16 uten skolegang. En 16 år gammel gutt som startet i et vakuum. En 19 år gammel gutt som nå står her foran dere, i en finale i en talekonkurranse.

Stedet jeg pleide å fiske med morfar, kan bli bossplass, finalist Ida Lie-Nielsen i Bergens Tidende, 4. desember 2018:

Før pleide jeg å se for meg hvordan det skulle bli nå jeg og mine fremtidige barn skulle tilbringe somrene våre ved fjorden. De skulle løpe langs vannkanten, fiske og lete etter krabber. Men nå tror jeg ikke de kommer til å gjøre dette.

Halvard Brundtland (17) tok ordet – og vant, ReAvisa, 30. oktober 2018:

– Det var en utrolig artig prosess, og det føltes godt å framføre en tale jeg hadde jobba mye og lenge med, med et budskap jeg brenner for.

Halvard (17) vant med personlig tale om morens kreftsykdom, spvnyheter.no,
29. oktober 2018:

Det var ikke bare en svært gripende tale, den var også midt i målsetningen som videregående-ungdommene hadde fått oppgitt, nemlig å fremføre en tale som kunne appellere til en endring, eller motvirke en endring. Og den passet inn i hovedtemaet «sannhet».

Halvard (17) vant konkurranse med gripende tale om moren og kreftbehandling, Bergens Tidende, 26. oktober 2018:

Halvard Brundtland grep publikum fra første setning i Universitetsaulaen.

Mohammed (19) til retorikk-finale med tale om flyktninger, Bergensavisen,
26. oktober 2018:

Han flyktet alene til Norge som 15-åring. Fredag deltok Mohammed Ebrahim Hosseini i finalen i retorikk-konkurranse «Ta ordet!».

Språkteigen, NRK P2, 18. februar 2018, ved programleder Torunn Myhre:

På Vestlandet har hundrevis av ungdommer inntatt talerstolene i konkurransen "Ta ordet". En konkurranse i retorikk og talekunst, der målet er å gi de unge en tydelig stemme! Språkteigen er i Bergen og møter professor i retorikk Jens Kjeldsen og ungdommene Daniel Bilsback, Aleksandra Olsen, Maria Aarre Hånes og Amalea Salvail.

2017

– Å lære ungdom å tale er også å lære dem å tenke, Vox Publica, 6. desember 2017:

– Når jeg foreleser i Danmark, så strekker studentene hånden i været og sier «er du nå sikker på det, Jens? Kan det ikke være sånn eller slik i stedet»? I Norge er situasjonen helt annerledes.

Du kan redde søsteren min, vinner av Ta ordet! 2017, Aleksandra Olsen, i Bergens Tidende, 31. oktober 2017:

Søsteren min har en nyresykdom, og en dag vil hun trenge en nyretransplantasjon. Får hun ikke det, kommer hun til å dø.

Aleksandra (18) vann talekonkurranse med rørande historie om organdonasjon, NRK, 31. oktober 2017:

Med ei personleg historie om organdonasjon vann Aleksandra Olsen frå Ålesund talekonkurransen «Ta ordet!».

Tok ordet - og vant talepris, Sunnmørsposten, 31. oktober 2017:

Hjemme på pikerommet i Larsgården legger Aleksandra Olsen i disse dager siste finpuss på den omlag fem minutter lange talen hun skal fremføre i Universitetsaulaen i Bergen tirsdag.

Aleksandra (18) sin søster trenger en ny nyre, Sunnmørsposten, 26. oktober 2017:

– Om jeg kan få noen til å ta stilling til spørsmålet, så har jeg lykkes med talen min.

Ordet i sin makt, Romsdals Budstikke, 25. august 2017:

– Retorikk er ikke kremen av kaken, ikke de flotte ordene, men tankene, ideene og argumentasjonen som ligger bak.

2016

– Vi unge har mer å by på enn selfier, Bergens Tidende, 18. november 2016:

I juryen ble det hevdet at det var statsministertakter – og vel så det – over elevtalerne. De leverte retorikk på høyt nivå.

– Vi må våkne, Bergens Tidende, 18. november 2016:

Det er et kjent uttrykk i mitt morsmål, kinyarwanda, som sier «kwigira ntibindeba». Det betyr «å la være å anerkjenne en krise som kommer». Mitt folk gjorde det. Dette resulterte i et av historiens verste folkemord. 

Voldteksoffer: – Det er fritt fram å voldta, TV2, 6. november 2016:

– Jeg er ikke stille lenger. Selv om han ikke ble dømt og saken ble henlagt, fikk jeg min egen lille seier ved å fortelle om det. Folk ønsker en endring og kanskje skjer det snart.

Cecilie (18) vant talekonkurranse med sin voldtektshistorie, NRK, 1. november 2016:

– Det er derfor jeg står her i dag og forteller om min opplevelse. Jeg vil ha strengere lover i vold og overgrepssaker. Jeg ønsker rettferdighet.

Nei betyr nei, vinner av Ta ordet! 2016, Cecilie Martinessen, i Bergens Tidende,
1. november 2016:

Da jeg ble voldtatt, måtte jeg ta et valg. Faktisk det vanskeligste valget jeg noen gang har tatt. Skulle jeg anmelde? Eller ikke?

Cecilie (18): – Nei betyr nei, BT Junior, 1. november 2016:

– Sex uten samtykke er voldtekt, uansett hva du har på deg, hvordan man oppfører seg eller, eller tidligere seksuelle relasjoner. Sex uten samtykke er voldtekt, sa hun blant annet i talen sin.

Cecilie vant finalen i Ta ordet!: - Nei betyr nei, SpeakLab, 1. november 2016:

– Jeg har blitt voldtatt, sa hun med stødig stemme foran en fullsatt universitetsaula i Bergen.

Evnen til å bli hørt, Professor Jens E. Kjeldsen i Bergens Tidende, 28. oktober 2016:

Det er bra hvis ledere og fremtredende medlemmer av samfunnet lærer seg å tale tydelig og klart. Men det er like viktig, ja viktigere, at alle andre i samfunnet også lærer å uttrykke sine synspunkter overbevisende. For hvis ikke alle har en stemme, så har vi ikke noe samfunn.

Konkurrerer om å halda den beste talen, På Høyden, 26. oktober 2016:

– Pause, pause, kjem det frå instruktør Arne Møller.

Snart finale i «Ta ordet!», SpeakLab, 26. oktober 2016:

– En god tale kan endre noe!

Talegaver til tusen, SpeakLab, 24. august 2016:

– Retorikk er ikke å manipulere, legge mer krem på kaken eller ny lakk på en bil. Retorikk er evnen til å tenke og uttrykke seg klart, sier Kjeldsen.