Øvelser

 
 

Finn ditt engasjement

Du vil skrive en brennende engasjert tale, og overbevise alle som lytter, men du er så langt derfra. Du aner ikke hva du skal skrive om. Brenner du for noe i det hele tatt? Denne øvelsen lokker frem ditt engasjement.

 

Kjemp om vinkelen

Hvordan kan du overbevise andre? I retorikken finnes en egen metode for å finne frem stoff og overbevisende argumenter om en sak; topikken. I denne øvelsen skal du argumentere ut fra bestemte fokus, eller topoi, og få oppleve at noen topoi virker mer overbevisende enn andre.  

 

Fortellinger i taler

Denne øvelsen får deg til å tenke fortellinger inn i talen din. 

 

Sanseresearch

Øvelsen som vekker sansene og inspirerer deg til å skrive dem inn i talen. 

 

Vekk fortellerlysten

Denne øvelsen får munnen på gli. 

 

X er bedre enn Y

Denne øvelsen gir et innblikk i hvordan man kan strukturere en tale, og samtidig er den en god måte å åpne opp for det å skulle holde en tale.

 

Ethos-, pathos- eller logosbriller

Denne øvelsen lærer deg å se hvordan Aristoteles sine tre appellformer; ethos, pathos og logos, kommer til uttrykk, for eksempel i en politisk tale. Øvelsen viser at man selvfølgelig kan anse en sak fra kun én synsvinkel, men at alle de tre appellformene ofte vil være på spill samtidig. 

 

Språkblomster

Få øynene opp for språklige virkemidler og forskjellen mellom muntlig og skriftlig språk. 

 

Talehinder

Jobb med å bruke forskjellige virkemidler og gjør dem til en naturlig del av din egen taleskriving og idéutvikling.

 

Visualisering mot nerver

Når det å tale er forbundet med nervøsitet kan det hjelpe å gjøre denne visualiseringsøvelsen og utforske hva som egentlig er det verste som kan skje.

 

Det gode publikum

Hvordan oppfører et godt publikum seg? Denne øvelsen viser hvor stor innflytelse publikum har på taleren og talens suksess. Den kan også hjelpe til med å etablere et trygt rom og en lyttende kultur. 

 

Den gyldne middelveien

Store armbevegelser og tordenrøst eller beskjeden gestikk og avdempet stemmeføring? I denne øvelsen får du jobbe med fremførelsen av talen din, for å finne frem til en form for formidling som støtter opp om budskapet ditt.

 

Improvisert intervju

Her handler det om å tenke kjapt og kreativt. Denne øvelsen trener evnen til å tilpasse seg situasjoner og «være på», samtidig som at den reduserer nerver knyttet til det å skulle tale. 

 

powerpose

Powerpose er en god øvelse å gjøre før du skal på scenen. Den gir deg en følelse av selvsikkerhet, og sørger dessuten for at du får et solid kroppslig fundament når du skal tale.

 

Fortell om den gangen du…

Det er tid for personlige historier! Ved hjelp av de riktige spørsmålene kan dere åpne opp for et reservoar av egne fortellinger. 

 

Talepuslespill

En tale består av flere selvstendige deler med forskjellig formål. I denne øvelsen får du utforske hvilke muligheter som finnes i de forskjellige delene, og teste deg frem til hvordan talen får den beste sammensetningen.

 

Broen

Bring publikum inn i talen.

 

Vaksinen

Argumenter mot din egen sak for å gjøre den sterkere.

 

Blinken

Hva er det du vil?

 

Haglegeværet

Finn argumenter.

 

Seierspallen

Velg deg de beste argumentene.

 

De tre bukkene bruse

Alle gode ting er trepunktslister.

 

Din historie

By på deg selv.

 

Kontrast

Gjør talen levende og klar ved hjelp av kontraster!

 

Slå med halen

Avslutt med stil.

 

Appell etter femavsnittsmetoden

Skriveramme, kamerat- og lærervurderingsskjema i ett!

 

Retorikkort

Skriv noen kort på din reise mot en god tale! Ferden går fra Blinken til Broen, innom Seierspallen og til De tre bukkene bruse – med en rekke andre stopp på veien.